matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z parametrem
bumbum:
dla jakich wartości parametru a przedział (0;5) jest zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności?
4
a)
>a
x
a
b)
<−3
x
18 lis 13:44
irena_1:
a)
4
−a>0
x
4−ax
>0
x
x(4−ax)>0 −ax
2
+4x>0
4
−ax(x−
)>0
a
4
=5
a
4
a=
5
18 lis 13:49
irena_1:
b)
a
+3<0
x
a+3x
<0
x
x(a+3x)<0
a
3x(x+
)<0
3
a
−
=5
3
a=−15
18 lis 13:52
bumbum:
dziękuje
18 lis 13:52