Funkcja liniowa
Radipo: Wyznacz m tak aby f(x)=(m+3)x−4
a)Byla rosnaca
b)miala miejsce zerowe rowne 3
c)byla rownolegla do prostej y=−5x + 2
d)Byla prostopadla do prostej y=2x−9
e)Przechodziła przez punkt K (−1,4)
Kompletna pustka z mojej strony nawet po godzinach nauki po prostu jestem zaawansowany z
matematyki
18 lis 13:43
irena_1:
a)
m+3>0
m>−3
b)
3(m+3)−4=0
3m+9−4=0
3m=−5
c)
m+3=−5
m=−8
d)
e)
−1(m+3)−4=4
−m−3−4=4
−m=11
m=−11
18 lis 13:46
Beti:
a) rosn. jest wtedy gdy a > 0, czyli m+1 > 0 −−> rozwiąż tę nierówność
b) m.z. = 3, więc f(3) = 0 −−> podstaw do wzoru 3 zamiast x i powstanie równanie z niewiadomą m
c) równoległe będą, gdy a1 = a2, czyli m+3 = −5 −−> rozwiąż
18 lis 13:46
Radipo: Dziekuje irenko teraz bede mial przyklady zrobione jak mniej wiecej to funkcjonuje <3
18 lis 13:47
Radipo: Dzieki beti regulki tez sie przydadza <#
18 lis 13:48