Rozwiaz uklad rownan metoda algebraiczna i graficzna
Radipo: Rozwiaz uklad rownan metoda algebraiczna i graficzna {x+2y=6
{y=x+3
zrobilem to tak ale ze wzgledu ze jestem zaawansowany z matmy prosze o pomoc

y+2y=6
3y=6 : / 3
y=2
2x=x+3
x=3
Dobrze ? osobiscie mysle ze gdzies blad zrobilem
18 lis 13:35
Kejt: coś dziwnego zrobiłeś..powinieneś wyprowadzić sobie to 'x' z drugiego równania i wtedy
podstawić, a nie sobie po prostu zamienić..
o tak:
y=x+3
x=y−3
i wtedy:
x+2y=6
y−3+2y=6
3y−3=6
3y=9
y=3
x=0
18 lis 13:40
Radipo: Dzieki wielkie teraz bede wiedzial jak robic tego typu rownania
18 lis 13:42
Karlossi: x+2y=6
y=3+x
16 lip 19:29
matematyka:

x+2y=6
y=3+x
x+2y=6
−x+y=3
3y=9
y=3
x=6−2y
x=6−6
x=0
16 lip 20:08
marek: a jak zrobic taki uklad:
x+y=3
x−2y=6
pomozcie w rozwiazaniu graficznie
17 lis 23:07
Radek:

y=3−x
x−2y=6
−2y=6−x
2y=−6+x
17 lis 23:10
marek: a jak narysowales wykres
17 lis 23:16
Julita: X+y =3x≤0
X −2y=6
29 cze 11:37