potegi
Nusia: 25x=15
jak znalezc x?
18 lis 13:34
Basia:
25=5
2
(5
2)
x = 5
−1
5
2x = 5
−1
co z tego wynika ?
18 lis 13:35
Kejt:
musisz to doprowadzić do tej samej podstawy:
25
x=5
2x
5
2x=5
−1
2x=−1
18 lis 13:35
Piotr:
sprowadzic do poteg o tej samej samej podstawie i przyrownac wykladniki.
18 lis 13:35
gość: 25=52
1/5=5−1
czyli 52x=5−1
z tego wynika, że 2x=−1
czyli 2x=−1
x=−1/2
18 lis 13:36
Piotr:
poooszło
18 lis 13:36
Kejt: witaj
Piotrze
18 lis 13:36
:): tzn no, mój zapis jest troche niefortunny, wcześniej miałem zapisać 5
2x i wtedy porównać tak
jak to pokazali inni albo ja
18 lis 13:37
Piotr:
Witajcie
Basiu, Kejt
18 lis 13:37
Nusia: Dziękuje Wam za pomoc! Już wiem o co chodzi!
18 lis 13:38