Pomocy!
Paweł: Krawędzie boczne prawidłowego ostrosłupa trójkątnego są równe a, wysokość zaś jest równa h.
Oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi bocznej do krawędzi podstawy.
18 lis 13:19
Basia: w kwestii formalnej: krawędzie boczne każdego ostrosłupa prawidłowego są równe
wiesz co jest podstawą tego ostrosłupa i w jakim punkcie znajduje się spodek wysokości ?
18 lis 13:24
Paweł: Podstawą jest trójkąt równoboczny. Spodek wysokości znajduje się na przecięciu środkowych. Tak?
18 lis 13:28
Basia: oczywiście

no to trójkąt: A(wierzchołek podstawy) S(spodek wysokości) W(wierzchołek ostrosłupa) jest
prostokątny
szukany kąt to α=∡SAW
18 lis 13:32
Beti:

z tw. Pitagorasa:
x
2 = a
2 − h
2
x =
√a2 − h2
w trójkącie równobocznym o boku b:
b
√3 = 3x
b =
√3√a2 − h2
18 lis 13:35
Paweł: Nie mam takiej odpowiedzi. Są:
1.sinα=√a2+h22a
2.sinα=√a2+3h2a
3.sinα=√a2+2h22a
4.sinα=√a2+3h22a
18 lis 13:36
Beti: oo sorry, że się wcisnęłam i zaburzyłam proces twórczego myślenia
18 lis 13:36
Beti: a wogóle to i tak machnęłam się i policzyłam cos zamiast sin, więc musisz liczyć sam
18 lis 13:38
Paweł: Do sinusa potrzebuje hb. Jak ja obliczyć?
18 lis 13:55
Beti: dłuższą część wysokości podstawy oznaczyłam przez 'x'. Krótszą część tej wysokości oznacz np.
przez 'y', gdzie:
a teraz tw. Pitag. do trójkąta prostok. o bokach: y,h,h
b.
18 lis 13:58
Basia:
tak jak Ci napisałam
cosα =
√1−h2/a2
AS = a*
√1−h2/a2
b − bok podstawy
| 3a*√1−h2/a2 | |
| = √3a*√1−h2/a2 |
| √3 | |
h
b liczysz z tw. Pitagorasa
18 lis 14:01
Beti: Basia w zad. chodzi o kąt między kr. boczną a
kr. podstawy a nie podstawą
18 lis 14:45