macierze
els: Witam, mam problem z zadaniem z macierzy.
Jak rozwiazać takie zadanie:
det[−5] −det[2 −1] + det [−1 0 3]
[3 1] [3 1 0]
[−7 1 2]\
pozdrawiam!
18 lis 13:13
Basia: policzyć wyznaczniki i wykonać działania
18 lis 13:14
els: tak, ale własnie jak obliczyć te wyznaczniki? dopiero miałam podstawowe działania a
cwiczeniowiec juz zadał
18 lis 15:58
els: prosze o pomoc!
18 lis 17:54
els: pomocy!
18 lis 22:21
Basia:
det(−5) = −5
| | | |
det | = 2*1 − (−1)*3 = 2+3 = 5 |
| | |
A
3 =
−1 0 3
3 1 0
−7 1 2
metodą Sarrusa
detA
3 = −1*1*2 + 0*0*(−7)+3*3*1 − 3*1*(−7) − 0*1*(−1) − 2*0*3 =
−2 +9+21 = 28
metodą rozwinięć laplace'a
w
2 − w
3 i mam
−1 0 3
10 0 −2
−7 1 2
| | | |
detA3 = (−1)3+2*1* | = −1*(−1*(−2)−3*10) = −(2−30) = −(−28) = 28 |
| | |
20 lis 04:13