Uklad rownan metoda algebraiczna i graficzna.
Radipo: Rozwiaz uklad rownan metoda algebraiczna i graficzna
{x+2y=6
{y=3+x
18 lis 12:50
Mati_gg9225535: podstaw do pierwszego równania y z drugiego równania i wylicz x

nastepnie otrzymany x
podstaw do drugiego równania
18 lis 12:52
Radipo: Wiesz co mniej wiecej wiem o co ci chodzi xD ale ja czesto popelniam bledy rachunkowe gdybys
mogl to rozwiazac bylo by mi duzo lżej do nauczenia. Mialbym wtedy gotowy przyklad.
18 lis 12:54
Radipo: 1y+2y=6
3y=6

3
y=3
y=3+3
y=6 ?
18 lis 12:55