Czy oba zbiory są równe, czy któryś z nich jest podzbiorem drugiego.
student: Dla pary zbiorów poniżej określ, czy są sobie równe oraz czy jeden z nich jest nadzbiorem
drugiego.
"zbiór liczb naturalnych", {x|2 dzieli x2}
Dlaczego rozwiązaniem jest: Żaden z wymienionych zbiorów nie jest podzbiorem drugiego?
A nie "zbiór liczb naturalnych" ⊂ {x|2 dzieli x2} bo ℕ⊂ℚ
Proszę o wyrozumiałość i jasne wytłumaczenie. Niestety nie jestem orłem z matematyki.
18 lis 12:44
Basia:
zapis x|2 znaczy x jest dzielnikiem liczby 2 i jest to zbiór {−2, −1, 1, 2}
a −2, −1 ∉N
jeżeli jednak miało być x|x2 to dla każdego x≠0 do tego zbioru na pewno należą liczby
x i −x
jedna z nich musi być ujemna czyli nie jest naturalna nawet jeżeli x2 ∊N
np. dzielnikami 25=52 są −25, −5, − 1, 1, 1, 5, 25
natomiast dla x=0
{x|x2} = ∅ ⊂ N
nie wiem czy tam było dodatkowe założenie x∊N
bo jeżeli nie to dla każdego x∉Z (całkowitych)
{x|x2} = ∅ ⊂ N
18 lis 12:59
18 lis 14:57