logi
zombi: Wykaż, że dla dowolnych liczba a,b>0 równanie log ax
2 + log b = log (ab)
x ma co najmniej
jedno rozwiązanie. Kiedy równanie ma jedno rozwiązanie
log (abx
2) = log (ab)
x /−log (ab)
2
x
2=(ab)
x−1
Ma dwa rozwiązania to widać bo x
2=jakaś dodatnia liczba, pytanie kiedy ma jedno?
18 lis 12:36
Mati_gg9225535: jesli nie popelniles bledu i wykazales ze ma dwa to znaczy również ze ma co najmniej jedno
18 lis 12:38
zombi: A pytanie "Kiedy ma jedno"?
18 lis 12:38
zombi: Dla mnie wygląda tak, że nigdy nie będzie miało jednego ponieważ ab>0 gdyby ab=0 wtedy byloby
jedno...
18 lis 12:42
Basia:

prawdopodobnie czerwona nigdy po raz drugi nie przetnie zielonej
czyli prawdopodobne ⇔ 0 < a*b < 1
ale należałoby to udowodnić
18 lis 12:44
Mati_gg9225535: ale dwa, trzy, cztery,... rozwiazania to to samo co co najmniej jedno
18 lis 12:46
Basia:
a przeoczyłam "co najmniej"
no to dla każdych a,b∊R takich, że a*b>0
18 lis 12:48
zombi: A czy samo x2=(ab)x−1 nie wskazuje na to, że ma co najmniej jedno? W końcu lewa strona to
kwadrat, a kwadrat ma zawsze dwa rozwiązania, gdy prawa strona jest dodatnia, a tak jest bo
ab>0. Natomiast x2 ma jedno rozwiazanie, gdy prawa strona =0, dobrze myślę?
18 lis 12:51
zombi: Czyli finał:
− Ma co najmniej jedno (jedno lub więcej), ponieważ ma postać x2=(ab)x−1 gdzie ab>0, zatem
ma na pewno dwa rozwiązania, czyli to co mieliśmy pokazać, zostało pokazane.
− Nie ma jednego, ponieważ x2≠0, po prawej stronie mamy zawsze dodatnią liczbę.
18 lis 13:01
Basia:
1.
to nie są liczby; to są funkcje
np. wykresy funkcji f(x) = x2 i g(x) = lnx nie mają żadnych punktów wspólnych
równanie x2 = lnx nie ma rozwiązania
analogicznie równanie
x2 = x2+1 nie ma rozwiązania chociaż funkcja po prawej przyjmują wartości >0
2.
nie może być a*b = 0 bo dla a=0 nie istnieje log(ax2) a dla b=0 nie istnieje logb
z treści zadania wynika, że
ax2>0 ⇔ a>0 i x≠0
b>0
czyli a*b > 0
18 lis 13:09
zombi: Jaka funkcja, przecież na samym początku mam równanie, to samo na końcu. Jak pytają się o ilość
rozwiązań w zadaniu to mają na myśli zazwyczaj równanie, nie funkcje. Tym bardziej, że nie
napisali, że to jest jakieś f(x)
18 lis 13:15