matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obliczyć pochodną funkcji
bartekcmg:
Czy moglibyście sprawdzić
Moja odpowiedź nie pokrywa się z odpowiedzią w książce
f'(x)=(cos(x
lnx
))' = −sin(x
lnx
) * (x
lnx
) =−sin(x
lnx
) * (e
lnx(lnx)
)'= −sin(x
lnx
) * (e
lnx(lnx)
) * (lnx(lnx))'= −sin(x
lnx
) * (e
lnx(lnx)
) * 1/lnx * 1/x = [−sin(x
lnx
) * e{lnx(lnx))] / lnx
2
18 lis 12:32
bartekcmg:
18 lis 14:48
PW:
x
lnx
= (e
lnx
)
lnx
= e
ln
2
x
18 lis 15:15