p
aga12345: pomocy
Oblicz ogniskową soczewki dwuwypukłej wykonanej ze szkła ( n=1,5) i promieniach krzywizn
R1=15cm, R2=20cm
18 lis 12:25
aga12345: prosze o pomoc
18 lis 13:23
Basia: poczekaj na fizyków; pojawią się
18 lis 13:27
aga12345: prosze o rozwiazanie
20 lis 08:32
20 lis 08:44
aniabb: czy to naprawdę tak ciężko podstawić do wzoru
http://pl.wikipedia.org/wiki/Soczewka
1/f = (n−1) (1/R
1 +1/R
2)
1/f =(1,5−1)(1/15 +1/20)
1/f = 0,5 * 35/300
1/f= 35/600
f=600/35 = 17cm
20 lis 08:46
aga12345: DZIEKI WIELKIE
20 lis 08:55