wielomiany
Alicja : POMOŻE KTOŚ


i czy mógłby mi ktoś zaznaczyć do do czego żeby wyszło takie równanko do rozwiązania?

Zadanie: Do jakich wartości m i k wielomiany W i P są równe:
a) W(x)= 2x
3 − 9x
2+13x−6, P(x)=(x−2)(mx
2+kx+3)
b) W(x)= (2x−1)
2 − 3x(x−1), P(x)=kx
2−x+m
byłabym bardzo wdzięczna za pomoc !
18 lis 12:14
Kejt: a)powymnażaj wszystko w P(x), potem przyrównujesz te wielomiany i sprawdzasz stopniami przy 'x'
przykładowo będziesz tam miała:
2x3....=mx3....
2x3=mx3
m=2
18 lis 12:17
irena_1:
a)
P(x)=mx3+kx2+3x−2mx2−2kx−6=mx3+(k−2m)x2+(3−2k)x−6
P(x)=W(x)
m=2
k−2m=k=2*2=k−4=−9
k=−5
3−3k=3−2*(−5)=3+10}=13=13
m=2 i k=−5
18 lis 12:18
Aga1.: a) P(x) zapisz w innej postaci ( wykonaj mnożenie i redukcję wyrazów podobnych)
b) W(x) doprowadź do prostszej postaci.
18 lis 12:19
irena_1:
b)
W(x)=4x2−4x+1−3x2+3x=x2−x+1
W(x)=P(x)
k=1
m=1
18 lis 12:19
Alicja : a Okej

dzięki wam
18 lis 12:47
Alicja : mozecie mi jeszcze powiedzieć, bo nie rozumiem, dlaczego m=2 a k=5

w przykładzie a
18 lis 13:02
Alicja : i skąd to −9
18 lis 13:02
Alicja : albo ok już nie trzeba, widzę to
18 lis 13:05