wykres funkcji z wartością bezwzględną
ale45: Bardzo proszę o pomoc!
| | |(x+3)(x−1)| | |
Nie wiem jak narysować wykres funkcji f(x)= |
| |
| | x3+4x2+x−6 | |
18 lis 12:14
ICSP: Najpierw dziedzina .
18 lis 12:14
ale45: czyli, x3+4x2+x−6≠0 ?
18 lis 12:16
ICSP:
18 lis 12:17
ale45: poza tym licznik to suma przedziałów (−∞;−3) i (1;∞)
18 lis 12:19
ICSP: licznik na razie nas nie interesuje

Później się nim zajmiemy.
18 lis 12:19
ale45: tak?
18 lis 12:19
ale45: muszę zebrać wszystko na początku
18 lis 12:20
ale45: to co teraz?
18 lis 12:20
ICSP: Dziedzina już wyznaczona ?
18 lis 12:20
ale45: (x−1)(x+3)(x+2)
18 lis 12:24
ICSP: rozłożyłeś dobrze więc wyznaczenie Dziedziny to już nie problem .
| | |(x+3)(x−1)| | |
f(x) = |
| |
| | (x+3)(x−1) * (x+2) | |
D : x ∊R \{−3;−2;1}
teraz zajmujemy się wyrażeniem w liczniku i pozbywamy się wartości bezwzględnej
| | ⎧ | (x+3)(x−1) dla (x+3)(x−1) ≥ 0 | |
| |(x+3)(x−1)| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x+3)(x−1) dla (x+3)(x−1) < 0 | |
są to proste nierówności kwadratowe które mogę rozwiązać w pamięci :
| | ⎧ | (x+3)(x−1) dla x ∊ (−∞;−3> suma <1 ; +∞) | |
| |(x+3)(x−1)| = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x+3)(x−1) dla x∊ (−3;1) | |
To jest rozpisany nas licznik. Wstawiamy go teraz do funkcji i otrzymujemy :
| | |(x+3)(x−1)| | |
f(x) = |
| = |
| | (x+3)(x−1) * (x+2) | |
| | (x+3)(x−1) | |
|
| dla x ∊ (−∞;−3) suma (1 ; +∞) |
| | (x+3)(x−1) * (x+2) | |
| | −(x+3)(x−1) | |
|
| dla x∊ (−3;1)\{−2} } |
| | (x+3)(x−1) * (x+2) | |
Ostatecznie :
| | 1 | |
|
| dla x ∊ (−∞;−3) suma (1 ; +∞) |
| | x+2 | |
f(x) =
| | −1 | |
|
| dla x∊ (−3;1)\{−2} } |
| | x+2 | |
18 lis 12:35
Aga1.: D=R−{−3,−2,−1}
Rozpatrujesz dwa przypadki
1.
x∊(−
∞,−3)U(1,
∞), wtedy I(x+3)(x−1)I=(x+3)(x−1)
2.gdy x∊(−3,1)−{−2}
I(x+3)(x−1)I=−(x+3)(x−1),
Rysuj , powodzenia.
18 lis 12:42
ale45: Przypuszczam, że teraz pozostaje tylko podziękować.
18 lis 12:44