Trygonometria
Kopiko: Przedstaw w postaci iloczynu
a)cos
2x − cos
2y
b)sinx+sin2x+sin3x
Pomoże ktoś?
18 lis 12:02
Saizou : a) (cosx+cosy)(cosx−cosy) ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b)
18 lis 12:05
Kejt: cześć
ICSP
18 lis 12:05
ICSP: Witaj
Kejt
18 lis 12:06
Saizou : b) sinx+2sinxcosx+3sinx−4sin3x=sinx(1+2cosx+3−4sin2x)=sinx(−4sin2x+2cosx+4)
18 lis 12:07
Saizou : sinx(−4(1−cos2x)+2cosx+4)=sinx(−4+4cos2x+2cosx+4)=sinx(4cosx2+2cosx)=sinx*2cosx(2cosx+1)
18 lis 12:09
Saizou : =sin2x(2cosx+1)
18 lis 12:10
Kopiko: Dziękuje za pomoc
18 lis 12:14
Nienor: Wzorek jak najbardziej fajny i potrzebny, ale chyba nie ma go w liceum (a szkoda, w ogłe dużo
potrzebnych i ułatwiających życie rzeczy nie ma w liceum

)
sinx+2sinxcosx+sin2xcosx+cos2xsinx=sinx+2sinxcosx+2sinxcos
2x+cos
2xsinx−sin
3x=sinx(1−sin
2x)+3sinxcos
2x=sinxcos
2x+3sinxcos
2x=cos
2x(sinx+3sinx)=4sinx*cosx
18 lis 12:14