kto potrafi?
miska: okrąg o promieniu 4 jest wpisany w trójkąt. punkt stycznosci podzielil jeden zboków na 6 i 8 .
oblicz dl boków trójkąta.
18 lis 11:58
Aga1.:

Gdyby był to trójkąt prostokątny to x=4
i boki 10, 12, 14.
18 lis 12:10
miska: a jeśli nie prostokątny?
18 lis 12:26
Basia:

γ = 180−(α+β)
| | tgα+tgβ | |
tgγ = −tg(α+β) = − |
| |
| | tgα*tgβ −1 | |
| | 23+12 | |
tgγ = − |
| = |
| | 23*12 − 1 | |
| | 46+36 | | 76 | |
− |
| = − |
| = |
| | 13−1 | | −23 | |
| | 4 | | 4 | | 16 | |
x = |
| = 4* |
| = |
| |
| | tgγ | | 7 | | 7 | |
dokończ sobie rachunki
18 lis 12:26
Basia:
oj błąd tam jest
2α+2β+2γ=180
α+β+γ = 90
γ = 90−(α+β)
ctgγ = −tg(α+β)
potem tak samo
i na końcu
AC = 8+7 = 15
BC = 6+7 = 13
18 lis 12:33
Aga1.: Głupoty napisałam.
Trójkąt o bokach 10,12,14 nie jest prostokątny, więc x nie może równać się 4.
18 lis 12:50