rozwiąż równania:
aaa: rozwiąż równania:
a) 2/ x−1 −1=x
b) 2x
2 +7x +3 / x+3 =1

?
18 lis 11:44
Kejt: zapisz to porządnie..
18 lis 11:50
Nienor: Na sam przód to zapisuj swoje równania tak, coby inni nie musieli się domyślać o jakie równanie
ci idzie, to nie matura z polskiego, nie zbyt nas interesuje co poeta miał na myśli
Z:x−1≠0
x≠1
2−(x−1)=x(x−1)
2−x+1=x
2−x
x
2−3=0
(x−
√3)(x+
√3)=0
x=±
√3 ∊Z
b.
Z:x+3≠0
x≠−3
2x
2+7x+3=x+3
2x
2+6x=0
2x(x+3)=0
x=0∊Z ∨ x=−3∉Z
Odp. x=0
18 lis 11:51
aaa: dzieki...ps..jak mam to lepiej napisać jak nie da się wprowadzić takich znaków...jedno nachodzi
na drugie i nic nie widać..to chyba lepiej tak ^^
18 lis 11:55
Kejt: no to jakim cudem Nienorowi się udało?
jak już chcesz napisać bez użycia ułamków to chociaż nawiasów użyj..
18 lis 11:57