Odległość punktu od prostej
Nienor: Podaj równanie prostej przechodzacej przez punkt o wektorze wodzacym r__1 = 2e
1, jeżeli
wiadomo, że prosta ta jest prostopadła do płaszczyzny danej równaniem x+y +z = 1. Jaka
jest odlegość początku układu współrzędnych od tej prostej.
v=[1,1,1] → wektor kierunkowy prostej
r=[2,0,0] → wektor wodzący jednego z punktów na prostej
równanie wektorowe prostej p protopadłej do danej płaszczyzny:
[x,y,x]=[2,0,0]+t[1,1,1]
równanie prametryczne prostej p:
x=2+t
y=t
z=t
x=2+z
y=z
równanie ogólne prostej p:
x+y=2+2z
x+y−2z−2=0
Odległość punktu P(x
o,y
o,z
o) od prostej Ax+By+Cz+D=0:
| | |A*xo+B*yo+C*zo+D| | |
d= |
|
|
| | √A2+B2+C2 | |
(wyprowadzenie tutaj:
http://www.matematyka.pl/238339.htm)
Odległość P(0,0,0) od prostej p:
| | |1*0+1*0−2*0−2| | | 2 | |
d= |
| = |
| |
| | √3 | | √3 | |