zadanie
lucek: Mam problem z tym zadaniem: Podstawą ostrosłupa prawidłowego jest kwadrat o boku 3 pierwiastek
z 2. Objętość tego ostrosłupa wynosi 18.
a) Znajdź miarę kąta, jaki tworzy krawędź boczna z płaszczyzną podstawy ostrosłupa.
b) Oblicz kosinusa kąta, jaki tworzy ściana boczna z płaszczyzną podstawy ostrosłupa.
18 lis 11:32
irena_1:
H− wysokość ostrosłupa
R− promień okręgu opisanego na kwadracie podstawy
r− promień okręgu wpisanego w podstawę
h− wysokość ściany bocznej
P
p=(3
√2)
2=18
H=3
a)
α =45
0
b)
| | r | | 3√2 | | 3√6 | | √2 | | √3 | |
cos β= |
| = |
| : |
| = |
| = |
| |
| | h | | 2 | | 2 | | √6 | | 3 | |
18 lis 11:55