GRRRR
oreo: Nie umiem dokończyć zadania:
Dla jakich wartości współczynnika tarcia f jednorodny walec może staczać się bez
poślizgu po równi pochyłej o kącie nachylenia α do poziomu.
Dochodze do momentu:
mgsinα − T = ma
TR = Iα I=1/2 MR
2
T=MRα/2 wiedzadz ze a=2/3 gsinα to T=Ma/2
Wyliczam T:
T=Ma/2=(m*2/3gsinα ) / 2 = 1/3 Mgsinα
no i nie wiem jak wyliczyć ten współczynnik...

gdyby ktoś mi w tym pomógł to czy móglby mi też wytłumaczyć skąd się wzieło a=2/3gsinα, bo
wziełam to z książki, a nie do końca rozumiem dlaczego 2/3. Z góry wielkie dzięki
18 lis 11:21
;): podbijam.
18 lis 12:10
;): coś tam mi wyszło, więc tak:
T=kmgcosα
I*E=T*R
1/2 m*R
2*a/R = T*R
skracam R i dostaję
1/2ma=T
teraz biorę i piszę równanie
ma=Fs−T
podstawiam:
ma=sinα*mg−1/2ma
przenoszę na jedną stronę z a:
3/2ma=sinα*mg
skracam m i wyprowadzam a
zaraz ciąg dalszy
18 lis 12:18
;): teraz wracam do mojego równania:
T=1/2m*a
podstawiam:
| | 2sinα*g | |
mgcosα*k = 1/2 m* |
| |
| | 3 | |
skracam mg
mam nadzieję, że nigdzie się nie pomyliłem

zadanie zrobiłem na swoich oznaczeniach, bo tak
mi prościej było to zapisać i rozwiązać od nowa
18 lis 12:23
oreo: i wszystko jasne ! dzieki
18 lis 12:27
;):
18 lis 12:29