asymptota ukośna funkcji
Miqstu: pomocy! dla funkcji xe4/x+3 szukam asymptoty ukośnej. Powinno wyjść y=x+7 ukośna w ∞ i −∞.
Jeśli ktoś może odpowiedzieć, to gdzie w moich obliczeniach jest błąd? Oto moje obliczenia:
y=ax+b
a=limx−>∞ f(x)/x = limx−>∞ xe4/x+3 / x = limx−>∞ e4/x+3 = e4/∞+3=e0+3=1+3=4
b=limx−>∞ f(x)−a*x = limx−>∞ x*e4/x+3−4x = ∞* e4/∞+3−4*∞= ∞*1+3−4*∞=[∞−∞] =
limx−>∞ x(e4/x+3/x)−4x=x(e4/∞+3/∞)−4x=x*1−4x=x−4x=−3x
y=ax+b=4x−3x= x
Czyli y=x dla asymptoty ukośnej prawostronnej − tak wychodzi i coś jest źle.
18 lis 11:10
Miqstu: Czyli y=x dla asymptoty ukośnej w +∞, a nie prawostronnej. pomyłka
18 lis 11:12
Miqstu: Chociaż nie.... to jest TO SAMO. =)
18 lis 11:13