Współczynniki funkcji kwadratowej
jagodka1511: Wyznacz współczynniki b i c jeśli wykres funkcji y= x kwadrat + bx+ c jest symetryczny względem
prostej x=3 i przecina oś OY w punkcie (0,5)
18 lis 11:04
irena_1:
y=x
2+bx+c
a=1
p=3
b=−6
f(0)=c=5
c=5
b=−6
c=5
18 lis 11:06
Saizou : f(x)=x
2+bx+c
informacja że przecina oś Y w P=(0;5), daje nam c=5
f(x)=x
2+bx+5
symetryczność względem prostej x=3, daje nam X
w=3
−b=6
b=6
zatem
f(x)=x
2+6x+5
18 lis 11:09
Kejt: jest symetryczny względem prostej x=3 tzn., że jedna ze współrzędnych wierzchołka, a dokładniej
p=3
korzystamy z postaci kanonicznej:
f(x)=a(x−p)2+q
f(x)=1(x−3)2+q
wiemy, że ma przechodzić przez punkt (0;5) tzn., że f(0)=5
f(0)=(0−3)2+q=9+q
9+q=5
q=−4
postać kanoniczna będzie wyglądała tak:
f(x)=(x−3)2−4
wystarczy to powymnażać i porównać z postacią f(x)=x2+bx+c
18 lis 11:10
jagodka1511: Dziękuję
18 lis 11:18