ułamki o różnych mianownikach
palinka :P: sprowadz ułamki do wspólnego mianownika i oblicz... :
12+ 13=
13+14=
14+15=
15+23=
16+34=
37+25
18 lis 11:03
irena_1:
| 3 | | 2 | | 15+14 | | 29 | |
| + |
| = |
| = |
| |
| 7 | | 5 | | 35 | | 35 | |
18 lis 11:09
jagodka1511: musisz popatrzeć na liczbę najmniejszą przez którą dzieli sie 2 i 3 jednocześnie.. czyli w 1
przykładzie jest to 6..
i w ułamku zapisujesz : 1 ułamek i w mianowniku 6 bo to jest wspólny mianownik a w liczniku
czyli na górze 3, bo 6 podzielic przez 2 czyli to co jest w mianowniku w 1 ułamku razy 1 jest
3. Natomiast w 2 ułamku tez w mianowniku jest 6 a w liczniku 2 bo 6 przez 3 jest 2.. no i
potem liczniki dodajesz a
mianownik zostaje bez zmian.. nie wiem jak sie robi tu ułamki, więc nie wiem czy coś zrozumiesz
z
tego w ogóle..
18 lis 11:11
cxzzcxx: 1 3/4 + 2 1/5 + 1 7/12
24 paź 15:25