Sprawdzenie zadania z prostopadłościanu
paweł11:

Przekątna prostopadłościanu jest równa 10cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
α= 60' . Oblicz objetosc prostopadłościanu , jeżeli długość jednej z krawędzi podstawy jest
równa 4 cm.
Ja zrobiłem to w ten sposób , więc prosiłbym o sprawdzenie :
a=4 , d=10 , α=60
sin60=H/10
√3/2 = H/10 − to zrobiłem z proporcji i wyszło mi : H=5
√3
następnie gdy już daną miałem H prostopadłościanu , obliczyłem z cosinusa przekątną podstawy.
cos = d1/d
1/2 =d1/10 ===> 2d1=10 /2 d1=5
Teraz mogę już obliczyć z pitagorasa drugi bok podstawy :
d1
2=a
+b
= 25=16+b
===> b
2=9 , b=3
Pp=4*3= 12
Pb = a*h = 3*5
√3 = 15
√3
V= Pp * H = 13*15
√3
Bardzo bym prosił o sprawdzenie tego zadania , bo to one gwarantowało by mi pozytywną ocene na
spr , pozdro