pochodne funkcji złożonych ;d
niamaniama: drodzy koledzy i koleżanki!
czy moglibyście pomóc mi rozwiązać następujące pochodne funkcji złożonych:
1. y=ln
3(x
2+1)
2. y=arctg(√x)
3. y=ln(x+
√x2+1)
4. y=e
(√x+x2)
dziękuję serdecznie
18 lis 10:25
irena_1:
1.
| | 1 | | 6x | |
y'=3ln2(x2+1)* |
| *2x= |
| *ln2(x2+1) |
| | x2+1 | | x2+1 | |
18 lis 10:44
irena_1:
2.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y'= |
| * |
| = |
| |
| | 1+x | | 2√x | | 2√x(1+x) | |
18 lis 10:46
irena_1:
3.
| | 1 | | 1 | |
y'= |
| *(1+ |
| *2x)= |
| | x+√x2+1 | | 2√x2+1 | |
| | 1 | | 2√x2+1+2x | |
= |
| * |
| = |
| | x+√x2+1 | | 2√x2+1 | |
| | 2(x+√x2+1) | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | (x+√x2+1)*2√x2+1 | | √x2+1 | |
18 lis 10:50
irena_1:
4.
| | 1 | | 4x√x+1 | |
y'=e√x+x2*( |
| +2x)= |
| *e√x+x2 |
| | 2√x | | 2√x | |
18 lis 10:52
niamaniama: mam pytanie do przykładu 3. skąd w drugiej linijce, w drugim ulamku na górze znalazł się
pierwiastek
18 lis 10:59
niamaniama: prosiłabym o wyjaśnienie ostatniej linijki 3 przykładu
18 lis 11:18
niamaniama: dobrze, już rozumiem. dziękuję za rozwiązania, dobra niewiasto
18 lis 11:23