funkcja -własności
ja nie wiem: funkcja f

−3, 3]→R spełnia następujące warunki:
− jest parzysta
−jeśli x∊[−1, 0] to f(x)>0
−jeśli x∊(1, 3] to f(x)<0
Rozwiąż nierówność f(x
2+1)>0
nie wiem jak z tym równaniem
18 lis 10:12
irena_1: Funkcja przyjmuje wartości dodatnie w przedziale <−1; 1>
Czyli
−1 ≤ x2+1 ≤ 1
−2 ≤ x2 ≤ 0
x=0
18 lis 11:00
ja nie wiem: ale czy mogę prosić o jakiś opis bo za samą taką odpowiedź mam tylko 3
18 lis 13:41
irena_1: Funkcja jest parzysta, czyli f(−x)=f(x).
Stąd:
f(x)>0, jeśli x ∊ [−1; 1]
f(x)<0, jeśli x ∊ [−3; −1) ∪ (1; 3]
Jeśli ma być
f(x2+1)>0, to argument, czyli x2+1 musi należeć do przedziału [−1; 1].
Stąd
−1 ≤ x2+1 ≤ −1
−2 ≤ x2 ≤ 0
Dla każdej liczby rzeczywistej x jest x2 ≥ 0, więc musi być
x2=0
czyli x=0
18 lis 13:56
ja nie wiem: wielkie dzięki
brakowało tego zdania : jeśli .....stąd i pewnie to zaważyło
18 lis 14:00