Krótkie zadanie o graniastosłupie
paweł: Witam , mam problem z jednym krótkim zadaniem.
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym pole jednej podstawy jest równe polu powierzchni
bocznej. Wówczas stosunek długości wysokości graniastosłupa do krawędzi podstawy jest równy :
a) 1/4 , b) 1/2 , c)1 , d) 4
Zrobiłem to w taki sposób ale nie wiem czy dobrze :
a2 = 4 ah / a
a= 4h
i zaznaczyłem odp D.
18 lis 09:53
Saizou : | wysokość graniastosłupa | | H | | 1 | |
| = |
| = |
| →a=4H |
| krawędź podstawy | | a | | 4 | |
18 lis 10:04
paweł: czyli źle zaznaczyłem ?
18 lis 10:05
Saizou : tak
18 lis 10:06
paweł: kur...a miałem zaznaczać 1/4...
18 lis 10:06