Zadanie maturalne
AAA;): Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,67} losujemy kolejno dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem.
Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczb, których suma jest podzielna przez 3.
18 lis 07:14
irena_1: Moc zbioru Ω jest równa 7
2=49
A={12, 15, 21, 24, 27, 33, 36, 42, 45, 51, 54, 57, 63, 66, 72, 75}
18 lis 09:22
Izabela: moc Ω = 6*6 = 36
A={(1,2)(1,5)(2,1)(2,4)(2,67)(3,3)(4,2)(4,5)(5,1)(5,4)(5,67)(67,2)(67,5)}
moc A = 13
18 lis 09:24
18 lis 09:26
18 lis 09:28
AAA;): nie rozumiem dlaczego wychodzi w jednym P(A)=1619 a w drugim P(A)=1336 które
rozwiązanie jest dobre?
18 lis 11:44
AAA;): wytłumaczy ktoś?
18 lis 11:51
Aga1.: W jednym zadaniu irena1 przyjęła, że dane są liczby {1,2,3,4,56,7}
Jest ich 7.
A w drugim tak jak zapisałaś{1,2,3,4,5,67} . Teraz liczb jest 6.
Myślę, że nie wpisałaś przecinka i stąd druga wersja.
Sprawdź, jak masz napisane i wybierz jedną z tych wersji pasujących do Twojego zadania.
18 lis 11:58
AAA;): a dziekuję.

miedzy 6 a siodemką miał być przecineczek

dziękować
18 lis 12:20