matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
....:
Tangens kąta ostrego trójkąta prostokątnego jest równy
2
3
. Wyznacz długości przyprostokątnych tego trójkąta jeśli wiesz że ich długości różnią się o 12
18 lis 01:41
irena_1:
b=a+12
a
2
=
a+12
3
3a=2(a+12) 3a=2a+24 a=24 b=24+12=36
18 lis 09:08