matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pochodna
Al:
co robie zle? x
2
−ln(2−x
2
)=2x−
1
x
(2−x
2
)*−2x
18 lis 01:12
Godzio:
Po pierwsze zły zapis ( f(x) = f'(x) ? ) f(x) = x
2
− ln(2 − x
2
)
1
2x
f'(x) = 2x −
* (−2x) = 2x +
2 − x
2
2 − x
2
18 lis 01:30