wyznaczyc wartosc parametru, granice
Gocek: Wyznaczyć wartości parametrów k,m ∈R tak, aby funkcja h(x)
| | ⎧ | arctg sin|x| √3 x dla x<0 | |
| h(x) = | ⎩ | π2(1−√k2 − 1) dla x=0 |
|
1π e
x−1x2 − m dla x>0
była ciągła dla dowolnej liczby rzeczywistej.
Wiem ze to dosc nieczytelne, ale nie mam pojecia co zrobic aby to poprawic, wykorzystalem te
sposoby ktore wydawaly mi sie najbardizej odpowiednie.
Wiem ze aby funkcja byla ciagla granice musza byc takie same, znaczy sie musza sie pokrywac, z
racji ze mam parametry musze zaczac od tej 1 z arctg, jednakze przez to ze mam tam wartosc
bezwzgledna nie mam pojecia jak to zaczac, jakas pomoc ? z gory dzieki
18 lis 00:29
Godzio:
Czy to wygląda tak:
18 lis 01:33
Gocek: nie do konca, peirwsze wyrazenie jest inne.
arctg * ( sin|X| / √3 * x )
18 lis 10:53
Godzio:
Pomiędzy arctg a resztą raczej nie ma mnożenia

I jeszcze pytanie czy w mianiku jest
√3 czy
√3x, bo ten zapis jest dwuznaczny
18 lis 11:11
Gocek: wiem to mnozenie bylo idiotyczne, ten sinus itd to argument, no jest √3x
18 lis 11:26
Godzio: W każdym razie sprawdź czy dobrze przepisałeś przykład, bo w pierwszym członie powinna fajna
| | 1 | |
liczba wyjść, a wychodzi arctgsin(− |
| ) i teraz chcąc wyliczyć k powstanie coś |
| | √3 | |
okropnego
18 lis 12:16
Gocek: Z przykroscia musze powiedizec ze przyklad jest dobrze przepisany, znaczy sie arctg z argumentu
( sin|x| przez √3x)
18 lis 12:56
Gocek: Moge liczyc na pomoc ?xd
18 lis 13:50
Basia:
| | sin|x| | |
limx→0− arxtg |
| = |
| | √3x | |
| | sin(−x) | |
limx→0−arctg |
| = |
| | x√3 | |
| | sinx | | 1 | | sinx | |
limx→0−arctg(− |
| = arctg(− |
| )= // bo |
| →1 |
| | x√3 | | √3 | | x | |
| | 1 | |
limx→0+ |
| e(x−1)/x2 − m = +∞ |
| | π | |
nie ma więc żadnych szans na to aby funkcja była ciągła w x
0=0
chyba, że ten drugi wzór jakoś inaczej wygląda np. tak
18 lis 14:19
rodzin: na koncu nie wyjdzie przypadkiem e−∞ czyli 0 ? wtedy −m = −π/6
13 lut 17:12
rodzin: ktos wie co tam powinno byc ?
13 lut 18:27
Godzio: Powinno być 0
13 lut 18:29