koko
zombi: To zadanie spędza mi sen z powiek, więc pomóżcie:
Niech
i
| | 1 | | 1 | |
oczywiście |
| i |
| to wykładniki |
| | 1−log x | | 1−log z | |
| | 1 | |
Wykazać, że z=10 |
| |
| | 1−log y | |
Zacząłem podstawiać i wyszło mi na końcu, że z=z, czyli L=P tylko nie wiem czy tak ma wyglądać
ta "odpowiedź"
18 lis 00:19
zombi: | | 1 | |
Podbijam na szybko, niech ktoś mi tylko odpowie, zacząłem przekształcać to 10 |
| i |
| | 1−log y | |
dostałem, że to się równa z, czyli temu o co mnie prosili, żebym wykazał, więc to jest dobrze?
18 lis 00:26
ICSP: biorę x < 0 i już mam sprzeczność .
Koniec zadania
18 lis 00:43
zombi: Myślisz, że o to chodziło? Czy po prostu nie uwzględnili w treści, że x,y,z,>0, no bo jeśli mam
coś wykazać to raczej o to chodzi, a nie o wytknięcie błędu w treści
18 lis 00:48
zombi: A nawet gdyby był błąd w treści, a ja chce to wykazać na zasadach zgodnych z definicją
| | 1 | |
logarytmu, to dobrze, jeśli zaczynając od 10 |
| i dochodzę do =z? |
| | 1−log y | |
18 lis 00:51
ICSP: jeżeli przekształcałeś tylko za pomocą tego co miałeś w założeniach + znane wzory z logarytmów
to jest
18 lis 00:53
zombi: Okej, dzięki! Pora spać
18 lis 01:00