matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz iloraz ciagu
Karolina:
pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest 128 a ostatni 972 a suma 2660
18 lis 00:18
zośka:
a
1
=128 a
n
=a
1
*q
n−1
a
n
=972
972
128*q
n−1
=972 ⇒ q
n−1
=
128
S
n
=2660
1−g
n−1
2660=128*
1−q
972
1−
128
2660=128*
1−q
wyliczysz q
18 lis 00:24