trygonometria: Wyznacz sinus i cosinus kąta ostrego α, jeśli wiadomo, że tgα = 43
18 lis 00:11
Beti:
I sposób −− układ równań:
sin
2x + cos
2x = 1
II sposób −− narysuj trójkąt prostokątny i skorzystaj z tw. Pitagorasa i def. funkcji tryg. dla
kąta ostrego
18 lis 00:13
pigor: ... przy standardowych oznaczeniach z definicji
tangensa przyprostokątna przeciwległa kątowi α ma
długość
a=4k i druga
b=3k , gdzie k∊R
+ , więc
c
2=(4k)
2+(3k)
2 ⇔ c
2= 25k
2 ⇒
c=5k , zatem
ctgα= 34 ,
sinα= 45 i
cosα= 35 − szukane funkcje . ...
18 lis 00:26
....: dzięki Bogu <3
18 lis 00:30
pigor: ... nie cierpię pana Rydzyka, ale łamania 2−ego przykazania także
18 lis 00:40
....: sorki
18 lis 00:40
pigor: dziękuję, fajnie że się ze mną zgadzasz , pozdrawiam .
18 lis 00:43
....: cała przyjemność po mojej stronie, również pozdrawiam
18 lis 00:44