.
kate222: Proszę o pomoc 2 zadanka:
1. Wysokość walca jest równa 10√3 kąt między przekątną przekroju osiowego a tworzącą walca ma
miarę 30o. Oblicz pole powierzchni całkowitej walca
2. Pole powierzchni bocznej stożka jest równe 8π a kąt między wysokością i tworzącą stożka ma
miarę 30o. Oblicz długość tworzącej stożka
17 lis 23:55
zośka:

H=10
√3
18 lis 00:03
Beti:

H = 10
√3
6r = 30
r = 5
P
c = 2πr
2 + 2πrH
P
c = ... podstaw i oblicz
18 lis 00:06
zośka:
Pole całkowite już chyba policzysz sama
18 lis 00:06
zośka:

ad2 ) πrl=8π ⇒ r*l=8 r − promień, l− tworząca
r*2r=8
r
2=4
r=2 , l=4
18 lis 00:12
kate222: wielkie dzięki za pomoc
18 lis 00:19