matura tuż tuż: Wyznacz współrzędne środka i długość promienia okręgu o równaniu x2−x+y2+3y=0
17 lis 23:52
Beti: równanie okręgu w postaci ogólnej to:
x2 + y2 − 2ax − 2by + c = 0 , gdzie S = (a,b) oraz r = √a2+b2 − c
porównaj wzór w równaniem Twojego okręgu i wyznacz S i r
17 lis 23:55
pigor: ... np. tak :
x2−x+y2+3y=0 /+
14+
94 ⇔
⇔ x
2−2*
12x+
14 + y
2+2*
32y+
94=
14+
94 ⇔
⇔
(x−12)2 + (y+32)2= 104 , więc z równania kanonicznego okręgu
(x−a)2+(y−b)2=r2 masz tu
S=(a,b)= (12,32) − szukany jego
środek , a
r=12√10 − szukana długość promienia danego okręgu . ...
18 lis 00:06
matma to zło: O dzięki Bogu matematyki
18 lis 00:08