Rozwiąż równania
Jacek:
1) 2log(2−x)
2 − logx − log(x+5) = 0
| | log(x2 −11x + 19 ) | |
2) |
| =2 |
| | log(x+2) | |
3) log
22(x−3) + log
2(x−3)=6
17 lis 23:36
Jasiu: 1)
x+5 > 0 ⇔ x>−5 ∧ x>0
| (2−x)4 | |
| =1 // * x(x+5) |
| x(x+5) | |
... dalej to juz chyba wiesz
17 lis 23:57
Jasiu: i do dziedziny jeszcze musisz dodać x≠2
17 lis 23:58
Piotr:
wytłumacz dlaczego tak zrobiles bo ja tego nie widze
18 lis 00:05
Beti: 2) D: x2−11x+19 > 0 i x+2 > 0 −−> rozwiąż i wyznacz część wspólną
log(x2−11x+19) = 2log(x+2)
log(x2−11x+19) = log(x+2)2
x2−11x+19 = (x+2)2 −−> rozwiąż i sprawdź, czy rozwiązania należą do dziedziny
18 lis 00:19
Beti: 3) D: x−3 > 0
x > 3
podst. log2(x−3) = t
t2 + t = 6
t2 + t − 6 = 0
rozwiąż, wróć do zmiennej x
18 lis 00:21