równanie
Mirage: e3x=ex3
17 lis 23:29
Mirage: czy to równanie jest prawdziwe ?
17 lis 23:31
Aga1.: Nie , np za x podstaw 2
L=e6
P=e8
L≠P.
17 lis 23:34
AC:
Przecież to nie tożsamość.
To należy rozwiązać i wtedy otrzymamy
że dla x=0 lub x=√3 równanie jest spełnione.
17 lis 23:38
Gustlik: e3x=ex3
3x=x3
x3−3x=0
x(x2−3)=0
x(x−√3)(x+√3)=0
x=0 v x=√3 v x=−√3 ← tylko dla tych liczb jest prawdziwe.
17 lis 23:38
Aga1.: Faktycznie, zero myślenia, pora spać.
Dobranoc.
17 lis 23:44
Mirage: właśnie wiem , chciałem tylko podac przykład , bo mam taki problem z zadaniem √ex2−1>0 ,
kiedy to jest spełnione ?
17 lis 23:46
Mirage: tzn bez pierwiastka jest to wszystko
17 lis 23:47
MQ: Spełnione jest dla każdego x za wyjątkiem x=0, bo, gdy x≠0, to x2>0, więc ex2>1, a co za
tym idzie ex2−1>0, więc też pierwiastek z tego istnieje i jest większy od 0.
17 lis 23:53
Mirage: NIE ważne , juz wiem , mój mózg po prostu już nie żyję od rozwiazywania całek , dziekuje
dobranoc
17 lis 23:54
Mirage: a jeszcze ostatnia prośba , czy możecie wyznaczyć ekstrema lokalne funkcji √ex2−1
18 lis 00:06
Mirage: W moich odpowiedziach wychodzi że jest min = 0 i ta funkcja rośnie w przedziale (0:∞) a mi
wyszło że ona jeszcze malej w przedziale od (∞;0)
18 lis 00:07
MQ: Funkcja jest symetryczna, bo x2 jwst symetryczna.
Tak więc f(x)=0 w zerze, a na pozostałym obszarze:
(−∞,0) malejąca
(0, +∞) rosnąca
18 lis 00:14