wilomian
maturzysta: 1) Znajdź współczynnik b wiedząc, że wielomian W(x)= x
3+bx
2+6x+4 jest podzielny przez dwumian
x+2
W(−2)=(−2)
3+b(−2)
2+6*(−2)+4
W(−2)=−8+4b−12+4=0
4b=8+12−4
b=4

2) Znajdź współczynnik c wiedząc, że reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x
4+2x
3+cx
2+7x+5
przez wielomian P(x) jest równa 5

tu nie mam pomysłu
17 lis 23:07
maturzysta: p(x) =x+1
17 lis 23:09
Beti: 1) ok
2) w(−1) = 5
17 lis 23:11
maturzysta: dziękuje za wskazówkę

W(−1)=1−2+c−7+5=5
c=8 ?
17 lis 23:15
Beti: zgadza się
17 lis 23:16
maturzysta: masz Beti jeszcze chwilkę ?
17 lis 23:16
maturzysta: Wielomian W(x)=x4+bx3+cx2+dx+1 gdzie b,c,d są liczbami całkowitym, ma dwa różne pierwiastki
wymierne. Podaj te pierwiastki.
17 lis 23:18
Saizou : z tw. o pierwiastkach wymiernych mamy możliwych kandydatów do być miejscami zerowymi:
−1 lub 1
zatem,
W(−1)=0
W(1)=0
17 lis 23:21
Saizou : czyli te pierwiastki to −1 oraz 1
17 lis 23:22
maturzysta: i to tyle
17 lis 23:26
Saizou : tak
17 lis 23:26
17 lis 23:28
maturzysta: to poczekaj jeszcze jedno zadanko
17 lis 23:28
maturzysta: rozłóż wielomian na czynniki liniowe i podaj jego pierwiastki w(x)= (x
2+4x+1)
2−16 tylko krok
po kroku ok
17 lis 23:30
Saizou : (x2+4x+1)2−16= tu jest wzór a2−b2=(a−b)(a+b)
(x2+4x+1−4)(x2+4x+1+4)
dalej dasz radę
17 lis 23:32
maturzysta: (x2+4x−3)(x2+4x+5) toz pierwszego deltę i mam x1=−3 x2=−1
W(x)=(x+1)(x+3)(x2+4+5)
17 lis 23:37
maturzysta: ale coś tu nie gra bo w odp jest inaczej
17 lis 23:39
Saizou : Δ=16+12=28
√Δ=2
√7
17 lis 23:41
maturzysta: czyli ten drugi nawias źle napisałeś bo delta wychodziła na −
17 lis 23:44
Saizou : czyli nie można go rozłożyć , zatem
W(x)=(x+2+√7)(x+2−√7)(x2+4x+5)
17 lis 23:46
maturzysta: odp W(x)=(x+5)(x+3)(x+1)(x−1)
17 lis 23:49
Saizou : z tego wielomianu co ty podałaś wychodzą tylko 2 pierwiastki, które podałem. Sprawdź czy dobrze
przepisałaś wielomian, albo czy patrzysz na dobrą odpowiedź
17 lis 23:52
maturzysta: źle przepisałem (x2+4x−1)2−16 to wychodzi (x2+4x−1+4)(x2+4x−1−4) teraz elegancko
18 lis 00:00
Saizou : no widzisz jak ładnie wychodzi teraz
18 lis 00:06
maturzysta: teraz jest gicior
18 lis 00:10