wzór
emka: jak z niżej podanego wzoru obliczyć średnią?
średnia − dominanta = 3(średnia − mediana)
17 lis 22:42
Saizou : śr−dom=3śr−3med
−2śr=dom−3med
17 lis 22:53
gina: Jeśli będziesz myśleć o rozwiązaniu równania z niewiadomą pod nazwa np: "średnia" i stosował
przekształcenia dotyczące równań równoważnych ( niezależnie od użytych nazw liczb czy
niewiadomych) to rozwiążesz każde inne równanie.
Przekształcamy : średnia − dominanta = 3 średnia− 3mediana
3średnia − srednia = 3 mediana− dominanta
2średnia = 3 mediana − dominanta /:2
średnia =(3 mediana −dominanta ):2
17 lis 23:01