Rozwiąż równania 2.190
załamana: Rozwiąż równania: a) |x −3| + |x2 − 9| = 0
b) |x −1| + |x + 2| + |x − 5| = 0
c) |x + 2| = −1|(x − 2)(x +2)|
17 lis 22:12
Beti: a) można tak:
|x−3| + |(x−3)(x+3)| = 0
|x−3| + |x−3||x+3| = 0
|x−3|(1+|x+3|) = 0
|x−3| = 0 lub |x+3| = −1
x = 3 fałsz
odp. x = 3
17 lis 22:44
Gustlik:

Metoda "osi i tabelki":
ad a)
|x −3| + |x2 − 9| = 0
Miejsca zerowe modułów:
pierwszy moduł x=3, drugi moduł x=3 v x=−3
1) −x+3+x
2−9=0 dla x∊(−
∞, −3>
2) −x+3−x
2+9=0 dla x∊(−3, 3)
3) x−3+x
2−9=0 dla x∊<3, +
∞)
Rozwiąz teraz te 3 przypadki.
Pozostałe podobnie.
17 lis 22:46
pigor: ... a
b) sprzeczne, bo nie istnieje x takie. że zachodzi
równoważność
|x −1| + |x + 2| + |x − 5| = 0 ⇔ x−1=0 i x+2=0 i x−5=0 ⇔ x=1 i x=−2 i x=5 ,
czyli równanie sprzeczne ;
c) podobni e jak a) . ...
17 lis 22:50
Beti: b) ponieważ |x| ≥ 0 dla każdego x, a tutaj suma trzech modułów ma dać zero, to byłoby to
możliwe tylko wtedy, gdyby istniał taki x, który zerowałby wszystkie moduły jednocześnie. W
tym przykładzie jest to niemożliwe, więc odp.: x ∊∅
c) Podobnie: lewa strona równania jest dodatnia (bo jest moduł), a prawa jest ujemna. Strony
będą sobie równe tylko wtedy, gdy będą równe zero. Tak będzie tylko w jednym przypadku: dla x
= −2, więc odp.: x = −2
17 lis 22:51
pigor: ... , czyli tak jak
Beti .oczywiście . ...
17 lis 22:53
pigor: ... a więc z własności iloczynu wartości bezwzględnych |ab|=|a||b|
np. tak :
c)
|x+ 2|= −1|(x−2)(x+2)| ⇔ |x+2|+1|x−2||x+2| =0 ⇔
⇔ |x+2| (1+|x−2|)= 0 ⇔ x+2=0 lub x∊∅ ⇔
x=−2 . ...
17 lis 22:58