funkcja kwadratowa
danii: podaj postac ogolna i iloczynowa funkcji kwadratowej o ktorej wiadomo ze dla argumentu 3 osiaga
najmniejsza wartosc rowna −8 a jednym z jej miejsc zerowym jest liczba 5
17 lis 22:11
Gustlik: y=a(x−x
1)(x−x
2)=
Oznaczmy sobie: x
1=5, x
2=k
Mamy:
y=a(x−5)(x−k)
f(3)=−8 ⇒ a(3−5)(3−k)=−8
f(5)=0 ⇒ a(5−5)(5−k)=0 ⇒ 0=0
Nie zgubiłeś/aś jakichś danych, bo drugie równanie jest tożsamościowe

? Może był dany jeszcze
jeden punkt na paraboli albo wierzchołek? Bo tak to wg mnie się nie da policzyć.
17 lis 22:20
danii: nie zgubilem ,to jest zad z kartkowki, pamietam ze je rozwiazalem ale chce sb teraz powtorzyc a
calkiem zapomnialem jak ! a ja rozsz mat
17 lis 22:23
pigor: .... z warunków zadania :
f(x)=a(x−3)
2−8 i f(5)=0 ⇒ a(5−3)
2−8=0 ⇔ 4a=8 ⇔
a=2 ⇒
⇒ f(x)= 2(x
2−6x+9)−8 ⇔
f(x)=2x2−12x+10 − szukana postać ogólna , zaś
f(x)=2(x
2−5x−x+5)= 2[x(x−5)−1(x−5)] ⇔
f(x)=2(x−5)(x−1) − szukana postać iloczynowa .
17 lis 22:29
Gustlik: Aha, nie doczytałem jednego słowa "najmniejsza". Najmniejsza wartość to wierzchołek, czyli
masz W=(3, −8), czyli p=3, q=−8, dalej z postaci kanonicznej, jak zrobił pigor, a potem
postać iloczynową możesz metodą pigora albo deltą, osobiście zalecam deltę, jest
łatwiejsza.
17 lis 22:33
danii: ok dzieki wielkie
17 lis 23:06