nierówność wielomianowa
maturzysta: Rozwiąż nierówność
x3+6x2+11x+6
x3+6x2+11x+6:(x+1)=x2+5x+5
−x3−x2
== 5x2+11x
−5x2−6x
== 5x+6
−5x−5
==1
i dalej nie wiem co
17 lis 22:00
Mati_gg9225535: licz Δ
17 lis 22:01
17 lis 22:03
Piotr:
nierówności brak
17 lis 22:04
Mati_gg9225535:

chociaz ja bym to zrobil tak ze W(−1)=0 i hornerem

(x+1)(x
2+5x+6)
17 lis 22:05
Mati_gg9225535: zle podzieliles cos
17 lis 22:06
maturzysta: w książce mam odp x∊(−3,−2)∪(−1,∞)
17 lis 22:06
Piotr:
i źle podzielone. skoro −1 jest pierwiastkiem wielomiamu to wielomian dzieli sie przez dwumian
(x+1) bez reszty.
17 lis 22:06
Piotr:
czyli >0
17 lis 22:07
maturzysta: podziel jeszcze raz
17 lis 22:08
Gustlik: x3+6x2+11x+6
Musisz najpierw wypisać "kandydatów" na pierwiastki: +−1, +−2, +−3, +−6
Teraz schemat Hornera:
1 6 11 6
1 1 7 18 24
−1 1 5 6 0
x=−1 jest pierwiastkiem, masz teraz:
W(x)=(x+1)(x2+5x+6), licz Δ, x1, x2. Masz błąd w dzieleniu, bo reszta wychodzi zero dla
dzielenia przez (x+1).
17 lis 22:10
Piotr:
pisalem do Ciebie maturzysto
17 lis 22:10
maturzysta: ok już zrobiłem dziękuje
17 lis 22:11
maturzysta: do mnie pisałeś

nie możliwe
17 lis 22:12