całki ??
MAAT: mam pytanie odnośnie całek przez części dlaczego w niektórych całkach gdy się je rozłoży f'(x)
, f(x) ,g(x) i g'(x) to w przypadku tej całki ;∫xcosx dx nie uwzględnia się g'(x)= 1 znaczy
chodzi mi o to że nie wylicza się z tej całki a wychodzi x natomiast w przypadku tego
przykładu ∫lnx dx gdy x się skrócą to z 1 jest całka , dlaczego tak jest ?
17 lis 21:44
Mila: ∫xcosxdx=u*v−∫vdu =.. [taki masz wzór]
[x=u dv=cosx; v=∫cosxdx]
dx=du; v=sinx
..=x*sinx−∫sinxdx=xsinx+cosx+C
2)
∫lnxdx=∫(1*lnx) dx= u*v−∫vdu=..
[u=lnx; dv=1; v=∫1dx]
du=U{1}[x}dx ; v=x
...=(lnx)*x−∫x*U{1}[x}dx=xlnx−∫dx=xlnx−x+C
Przeanalizuj zapisy zgodnie z wzorami.
17 lis 23:15