szeregi
annie: | | 1 | |
mam zadanie |
| trzeba policzyc sume i pokazać zbieżność, wiem, że trzeba to |
| | (2n−1)2(2n+1)2 | |
rozdzielić na dwa ułamki, próbowałam ale w odpowiedziach wychodzi im że po uproszczeniu
| | 1 | | 1 | |
liczymy granice |
| (1 − |
| . Próbowałam wymnażać i nie mogę dojść do tej |
| | 8 | | (2n+1)2 | |
Bardzo prosze o pomoc!
17 lis 21:22
colo: Liczysz granicę z ostatniego wyrażenie, tzn. 1/8(1−....) i z tego otrzymasz, ze granica z
1/(2n+1)
2=0 a w konsekwencji suma poszukiwanego szeregu wyniesie 1/8
18 lis 02:34
annie: Tak, to wiem, chodzi bardziej o to, że mam problem z uproszczeniem tak aby wyszło 1 −
18 lis 12:55
PW: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an = [ |
| ]2 = [ |
| ( |
| − |
| ]2 = |
| | (2n−1)(2n+1) | | 2 | | 2n−1 | | 2n+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
|
| [ |
| + |
| − |
| ] = |
| | 4 | | (2n−1)2 | | (2n+1)2 | | (2n−1)(2n+1) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| [ |
| + |
| − ( |
| − |
| )]. |
| | 4 | | (2n−1)2 | | (2n+1)2 | | 2n−1) | | (2n+1) | |
Obliczając sumę a
n po n=1 do k zauważamy, że sumy dwóch pierwszych składników mają identyczne
wyrazy (oprócz pierwszego pierwszej sumy i ostatniego drugiej sumy). To samo dotyczy
składników w nawiasie. Tak więc nasza suma będzie równa
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑k = |
| [1 + 2Sk−1 + |
| + 1 − |
| ], |
| | 4 | | (2k−1)2 | | (2k+1) | |
| | 1 | |
gdzie przez Sk−1 oznaczyliśmy sumę po n od 1 do k−1 ułamków |
| |
| | (2k+1)2 | |
| | 1 | | k | |
∑k = |
| [Sk−1 + 1 + |
| ] |
| | 2 | | (2k−1)2 | |
| | 1 | |
Przejście graniczne limk→∞∑k daje wynik, w którym pojawi się ta upragnione |
| (choć |
| | 8 | |
mam inny wynik, na wszelki wypadek sprawdź rachunki, ale idea jest chyba dobra, pod warunkiem,
| | 1 | |
że ciąg Sk−1 dąży do |
| − tego nie sprawdziłem, to znany szereg, ale pamięć zawodzi). |
| | 4 | |
18 lis 14:38
PW: Tak, mam oczywiście błąd w rachunkach , powinno być
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑k = |
| [1+ 2Sk−1+ |
| −1 + |
| ] = |
| | 4 | | (2k+1)2 | | (2k+1) | |
Jeżeli jeszcze raz pomyliłem się w rachunkach, to już nie będę poprawiał, dasz sobie radę. Ten
edytor irytuje mnie niezmiennie i więcej zabiera uwagi niż meritum.
18 lis 14:59