granica z liczbą nepera
POMOCY!: wyznacz granice z
(1 − n
2 )
2
_________
(5 − n
2 )
wynik wychodzi liczba nepera do potęgi 8 i nie wiem za bardzo jak to przekształcić
17 lis 21:20
Aga1.: | 1−2n2+n4 | |
| →−∞, gdy n→∞ |
| 5−n2 | |
Wyłącz n
2 z licznika i mianownika.
17 lis 21:25
POMOCY!: znaczy to 1 − n2 i 5 − n2 to wszystko jest w jednym wielkim nawiasie do kwadratu, tylko nie
umiem tutaj tego narysowac. Czy to coś zmienia?
17 lis 21:30
POMOCY!: ehh przepraszam
powinno byc tak:
(1 − n2)2n
______
(5 − n2)
to 2n w potędze tyczy się calego duzego nawiasu
17 lis 21:32
POMOCY!: Tak powinno być
(1 − n2)2n
______
(5 − n2)
17 lis 21:33
adahi465: ponawiam prośbę
17 lis 21:59
Basiek: Strasznie ciężko to tu zapisać...., więc będzie bardzo... 'na siłę'.
y=e
lna=(z prawa działań na logarytmach)=e
2nlnb=[e
(∞*(−1)]=[e
(−∞)]=0
17 lis 22:13
adahi465: dzieki za rozwiazanie, chociaz ciezko mi to zrozumiec
17 lis 22:16
Basiek: Kurza twarz.

A odpowiedź do tego masz?
17 lis 22:20