matura
pablo: Witam

Czy to jest dobrze rozwiązane ? polecenie rozwiąż nierówność
(nie chodzi mi o odp tylko o sprawdzenie zapisu)
−x
3+x
2+x−1≥0
−x
2(x−1)+(x−1)≥0
(x−1)(−x
2+1)≥0
−(x−1)(x−1)(x+1)≥0
−(x−1)
2(x+1)≥0
dobrze to jest
17 lis 21:18
pablo:
17 lis 21:23
aniabb: tak
17 lis 21:24
pablo: a wykres od dołu rysuję tak
17 lis 21:25
aniabb: tak
17 lis 21:26
Aga1.: Tak.
17 lis 21:26
pablo:

x∊(−
∞;−1>∪<−1,1>
17 lis 21:30
aniabb: to 1 jest podwójny a −1 pojedynczy
17 lis 21:36
pablo: jeszcze taki przykład x
4−5x
2+4>0
t=x
2
t
2−5t+4>0
△=5
2−16=9
√△=3
x= −2 ⋁−1 ⋁1 ⋁2
17 lis 21:38
pablo: czyli do tego wyżej x∊(−
∞,−1)∪{1}
17 lis 21:42
aniabb: tak
17 lis 21:44
aniabb: też tak
17 lis 21:44
pablo: a ten drugi od góry ? x∊(−∞,−2)∪(−1,1)∪(2,∞)
17 lis 21:48