Rozwiąż równania
załamana: Rozwiąż równania:
A) |x| + |x2 − x| = 0
B) |x −3| + |x2 − 9| = 0
C) |x −1| + |x + 2| + |x − 5| = 0
D) |x + 2| = −1|(x − 2)(x +2)|
17 lis 21:17
gina: a) Przeksztalcamy
1 sposób: IxI + Ix *(x −1)I =0 ⇔ IxI +IxI*Ix−1I=0 ⇔ IxI*(1 + Ix−1I)=0 ⇔ IxI=0 lub (1
+Ix−1I)=0⇔x=0 lub Ix−1I= −1falsz Odp x=0
2 sposób: korzystamy z warunku : I a I = − I b I gdy a = 0 i b= 0
IxI = − Ix2 −xI ta równość jest prawdziwa tylko wtedy gdy po obu stronach wartości wyrażeń sa
równe zero wiec..... odp x=0.
b) najszybciej rozwiazemy korzystajac z warunku I a I = − I b I gdy a = 0 i b= 0
Ix − 3I = − Ix2 − 9I ,gdy x − 3 =0 i x2 − 9 =0 więc x = 3
c) brak rozwiazania ; bo IaI zawsze jest nieujemna .Suma trzech liczb nieujemnych równa się
zero ,gdy wszystkie jednoczesnie sa zerami .
d) rozwiazujemy tak jak w b) wiec x = −2
Brawo , brawo dla Nauczyciela ,który wymaga myślenia od uczniów ,a nie tylko rachowania.
18 lis 00:23