Złożenie funkcji
gosciu: Składanie funkcji
f(x) = 2x−1
g(x) = x2
h(x) = sinx
nie jestem pewny czy dobrze myślę
goh = (sinx)2 ?
hog = sin2x ?
hofog = h o f(g(x) = h o f(x2) = h(2x2 − 1) = sin(2x2−1)
Jeśli dobrze to powiedzcie. Jeśli źle to niech ktoś mi wytłumaczy gdzie robie błąd
17 lis 21:15
Aga1.: Wzory dobrze.
Nie trzeba sprawdzać czy istnieją takie złożenia?
17 lis 21:22
gosciu: chodzi Ci o to że aby można było złożyć funkcje to zbiór wartości wewnętrznej musi sie
zawierac w dziedzinie zewnętrznej?
tutaj dziedzina każdej funkcji to R jeśli się nie mylę więc chyba każde złożenie istnieje.
17 lis 21:29
Gustlik: hog=sin(x2), a nie sin2x, bo sin2x=(sinx)2=goh
hofog dobrze
17 lis 22:26