tożsamość trygononometryczna, pomóżcie
klaud:
ctgα(1+tgα)/1+ctg2 = tgα
17 lis 20:20
klaud: sorry, pomyłka, ma być: ctgα(1+tg2α)/1+ctg2=tgα
17 lis 20:22
sushi_ gg6397228:
zajmij sie mianownikiem i zrob tam wspolny mianownik
17 lis 20:22
klaud: w sensie rozdzielić to na 2 ułamki?
17 lis 20:22
17 lis 20:23
klaud: ale tam jest 1+ctg
2α tylko zapomniałam o tym
17 lis 20:24
klaud: i polecenie jest żeby sprawdzić czy podana równość jest równością trygonom
17 lis 20:26
sushi_ gg6397228:
najpierw zajmujemy sie mianownikiem lewej strony, liczymy to co podalem o 20.23.
17 lis 20:27
klaud: aaa, no ok, czyli 1+ctg
α=tgα/ctg(1+tg
2α) tak?

ale co mi to daje? nie umiem noo
17 lis 20:30
sushi_ gg6397228:
czy ja pisze nie po polsku
masz zajac sie mianownikiem lewej strony nierownosci
17 lis 20:31
klaud: okok, już mam
17 lis 20:34