arcctg
zvidek: może mi ktoś tak łopatologicznie wytłumaczyć dlaczego arcctg(−√3) = −π3 ?
arccos(−12) = 2π3 ?
17 lis 20:19
Mila: arcctg(−
√3}=α i α∊(0;π)⇔ctgα=−
√3 z definicji funkcji odwrotnej
17 lis 21:19
Mila: Co to znaczy łopatologicznie?
Znasz wykresy i własności funkcji:
sinx, cos x, tgx, ctgx?
17 lis 21:36
Mila: 1) Jeśli masz kłopoty z argumentem ujemnym to skorzystaj z własności
arcctg(−x)=π−arcctgx
więc:
| | π | | 5π | |
arcctg(−√3)=π−arcctg(√3)=π− |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
Czekałam na reakcję, ale nie sprawdzasz odpowiedzi.
W poście z 21:19 napisałam α∊(0;π)
| | π | |
stąd arcctg(−√3)= π− |
| = jak wyżej |
| | 6 | |
2)
arccos(−x)=π−arccosx
arccos(−x)=α i α∊<0;π>
| | 1 | | 1 | | π | | 2π | |
arccos(− |
| ) =π−arccos( |
| ) =π− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
18 lis 13:28